63. MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL - ŠIBENIK 2023.

Međunarodni dječji festival svojevrsni je zaštitni znak Šibenika. Prvi put je održan 1958. godine te se ubrzo prometnuo u veliki festival međunarodnog značaja.

Za vrijeme festivala koji se održava tijekom lipnja ožive svi trgovi i ulice te gradom potpuno zavladaju djeca iz različitih krajeva svijeta. MDF potiče mnoge ideje u raznim oblicima umjetnosti dječjeg stvaralaštva: dramskog, lutkarskog, glazbeno-scenskog, filmskog, literarnog i likovnog.

"Svake godine početkom ljeta Šibenik pozdravlja svu djecu svijeta.

Svakog dana početkom ljeta Krešimirovim gradom igra procvjeta.

Šibenik je dječji grad i grad djece. To potvrđuje već 62. godinu zaredom pozivajući djecu i brojne umjetnike na festivalski susret, druženje i stvaranje. Iskreni i otvoreni susreti u kojima se ogledaju, jedan u drugom, umjetnik i dijete, umjetnik i umjetnik, dijete i dijete – grade preduvjet održavanja svega onoga što je lijepo i dobro. Osim toga, ti susreti otvaraju brojne mogućnosti stvaranja nečeg novog za ljepše i bolje odrastanje, za ljepši i bolji – život i svijet.

Šibenik je grad igre i grad umjetnosti. Umjetnost bez igre ne postoji, a umjetnost bez djeteta ne bi imala svoj izvorni početak. Dječje igre i igre za djecu u četrnaest festivalskih dana radosno teku ulicama Krešimirovog grada, susreću se i isprepliću. Šibenik tih dana podsjeća i potiče djecu i odrasle da se igraju riječima, glasovima, zvukovima, pokretima, crtama, mrljama, bojama, kadrovima, scenama, pjesmom, plesom, glazbom… Ovaj niz se nastavlja gotovo u beskraj ako znamo da svaka igra ima bezbrojne mogućnosti početka, tijeka i trajanja i da je svaki završetak igre tek kratak predah do novog zamaha neke nove igre i nekog novog stvaranja.

Susret, igra, umjetnost i dijete svake godine iznova u vrijeme održavanja Festivala ispraćaju proljeće i radosno dočekuju ljeto slaveći po šibenskim trgovima i ulicama dane najdužih dnevnih svjetlosti u godini. A upravo u toj svjetlosti i toplini sjajnih i svijetlih ulica šibenskoga staroga grada najuspješnije klijaju nove ideje za nove igre i nova stvaranja. U toj svjetlosti i toplini najplodnije rastu otvoreni, živi i iskreni pogledi u susretima djece i umjetnika.

Ispružimo dlan, uhvatimo svjetlost, zadržimo toplinu i krenimo radosno u dane 62. Međunarodnog dječjeg festivala. Uživajmo u svakoj slici, riječi, susretu, osmjehu, zvuku i pokretu svih onih koji se vole igrati i rasti u stvaranju. Neka nam svaka festivalska minuta najsvjetlijih dana u godini bude vesela, lijepa i dobra, a svaki korak lepršav i lak.

Krenimo zajedno."

Sanja Polak

književnica za djecu i odrasle

(Sadržaj preuzet s: www.mdf-sibenik.com)